luni, 15 septembrie 2014

Avatarurile talentatului domn Becali

                  Mă întreb ce-o fi numărând Gigi Becali când nu poate să adoarmă: ouăle lui Năstase, oițele bârsane, banii negri, fotbaliștii de fițe sau colegii de vestiar?!
Cum Năstase a ieșit pentru o vreme din bibliotecă să vadă ce mai e pe afară, e foarte probabil să numere, ca tot românul coborât din Miorița, țurcanele...Oare cum procedează când ajunge cu numărătoarea la berbeci? Sare peste ei sau își cheamă cancelarul: "Virgile, numără tu mai departe că pe mine m-a luat somnul!"
              La bani îi vine foarte ușor cu minima condiție să fie euro și să fie așezați în cărămizi legate cu ață de urzică. Pe colegii din vestiar nu-i mai numără că n-au valoarea lui, iar rudele nu se pun. Bine, bine, ar putea să-i facă o aroganță lui Borcea, că ține la tăvăleală, și e posibil să procreeze și în închisoare ca să aibă cine conduce Dinamo în Liga Companionilor, dar de Copos îi e milă, că e mai plângăcios decât Bourceanu .
               Așa că nu-i rămâne decât să-și numere fotbaliștii pe care nu i-a vândut pe sume importante de-a lungul celor 11 ani de când a pus laba pe Steaua, unde a băgat niște bani pe care-i va recupera până la ultimul leu. Pentru că marele patron a împrumutat clubul și nu va pierde nicio lețcaie deoarece Steaua e singurul club românesc care se autofinanțează, consecință a celor 11 calificări consecutive în grupele competițiilor europene, din care 4 în Liga Campionilor. Adică e cea mai profitabilă afacere legală a boierului Căcărează. Între el și Bucșaru, sau oricare dintre ceilalți așa ziși investitori, diferența o face brandul Steaua, care aduce bani constant din drepturi TV, participări europene și spectatori plătitori.
            De-un par exampl, numai în sezonul precedent veniturile Stelei au fost de 47 300.000 de euro din care 15 200 000 urmare a participării în Liga Campionilor, 3 800.000 din vânzarea de bilete la meciurile din grupă, 4 000.000 din drepturi de televizare și vânzarea de bilete în Liga I și în Cupa României, și nu mai puțin de 24 300.000 din vânzări de jucători. Un sac de bani din care Steaua a cheltuit 13 130.000 de euro după cum urmează: 7 000.000 salarii pe 14 luni, cu taxele și impozitele aferente, 5 130.000 achiziții de jucători, plus 1 000 000 cheltuieli diverse. Deci, a rămas un profit de 34 170 000 de euro. Dacă din banii ăștia Boier Căcărează ar fi investit jumătate în achiziții de jucători de valoare, Steaua ar fi fost și acum în Liga Campionilor cu beneficiile de rigoare iar Moți n-ar mai fi devenit personaj de epopee balcanică, un fel de Nastratin Hogea al fotbalului cât de cât modern.
               Dar tovărășia cu Mihai Stoica, Gigi Nețoiu, Giovani și Victor Becali și cu ceilalți băieți din selectul club  ''Pușcărie, te halesc '', i-a dat bioritmul peste cap, iar simțul practic l-a cam părăsit pe baciul ilfovean, care va rămâne și fără palat și fără Steaua în viitorul nu foarte îndepărtat.
            Gigi Becali este exemplul grăitor că anturajul te strică. Ce băiat era el în anii 80 când vindea iaurt prin  București și se autodeclara amfitrionul capitalei, protectorul balerinelor și băiatul bun la toate de pe lângă Hagi! Ce afacerist de excepție zăcea în el când l-a ars la buzunare pe bunicul-său ,care, de bucurie, a plecat într-o lume mai bună, în care nepoții nu joacă barbut prin cavouri.
             Ce mare domn era până să se înhăiteze cu alde Babiuc și Cioflină! Păi bine, măi Gigi, nu știai că în România miniștrii sunt cei mai mari infractori? Tu n-ai văzut că nu mai ai loc în pușcărie de ei? Că doar vă întâlniți la plimbarea zilnică...
Sper că n-ați făcut vreun guvern din umbră fără Adrian Năstase și megaprofesorul Dan Voiculescu că vă belește Antena 3. Și la televiziune nu-i ca la stână, adică nu vă mai dă nimeni pielea înapoi și rămâneți descoperiți în fața provocărilor vieții...

15 septembrie 2014 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu