luni, 2 iunie 2014

PIEI, SATANO!

                   E vremea ieşirilor din scenă. Startul l-a dat Papa Benedict care s-a retras pe linia de fund, printre copiii de mingi, ceea ce m-a făcut să mă gândesc cu evlavie la nemurirea sufletului. Ce dracu, ne retragem toţi? Unde o să ajungă omenirea? La ''Acces Direct'' ? Păi s-a lăsat la vatră Nicolae Badea de la Dinamo, Copos e în cantonament prelungit, Adrian Năstase îşi scrie opera, cu un cui, la Şcoala de Literatură şi Masaj Tailandez de la Jilava, Gheorghe Becali, fost Gigi, a  fost primit, în sfârşit, în Academie, după îndelungi dezbateri ale Comisiei de Disciplină şi Miştouri a penitenciarului  Poarta Albă, ce s-o mai lungim, mulţi miliardari şi-au găsit un loc călduţ, bine păzit, ca să scape de criza de personalitate. Uite, până şi Crin Antonescu a cerut schimbarea după ce n-a ajuns în primăvara europeană, numai Victor Piţurcă tace ca porcu-n păpuşoi, vorba lui Ştefan cel Mare după o beţie la Cotnari, şi nu se dă dus de la echipa naţională, al cărei prim  11 nu-l ştie nici el, deşi e antrenorul cel mai longeviv din istoria fotbalului românesc. Probabil, când face echipa, dă cu zarul prin vestiar, amintindu-şi cu nostalgie de vremurile când l-a încălţat Miliţia, l-a îmbrăcat, l-a hrănit şi l-a cazat vreo două săptămâni, să se mai răcorească, să-şi mai adune gândurile...Dar nu ne apucăm să-i scriem biografia acestui intelectual rafinat despre care Boloni spunea că era uns cu toate alifiile, iar Valentin Ceauşescu mai avea un pic şi-l lua de nevastă, atât de drag îi era, dar ne întrebăm şi noi de ce nu ne iartă, cu ce i-am greşit de ţine morţiş să fie ceea ce nu ar fi trebuit să ajungă niciodată, adica selecţionerul României.           
              Mi-aduc aminte de ruşinoasa evoluţie din meciul cu Ungaria, la sfârşitul căreia declara că ''am făcut un meci bun'', deşi a fost jalea de pe lume. Tocmai cu vecinii noştri dragi, pe care atât îi iubim că i-am strânge în braţe până le-ar sări ochii din careul de 16 metri. Reciproca e şi mai nasoală: ne-ar obliga să mâncăm carne direct de sub şaua calului. Tocmai pe noi, vegetarienii Europei, hrăniţi de două mii de ani cu urzici şi barba caprii. Piţurcă aplică la fotbal strategia de la table, se bazează pe poartă-n casă şi zar de fugă.
Dar ne răcim gura de pomană, el nu-şi recunoaşte greşelile nici dacă-i seamănă ca două picături de apă iar tribunalul îl îndeamnă să plătească ceva pensie alimentară. D-aia ziceam că ar cam fi cazul să ne lase. A distrus Craiova, a prăbuşit Naţionala de două ori, ajunge! Tu nu înţelegi nimic din ce se întâmplă în jurul tău fiindcă te uiţi numai în oglindă şi-ţi dai cu scuipat prin păr. Retrage-te la cazinou!  Fă-ne şi tu o bucurie, cum ne-a făcut Hagi cu Ungaria. Ştii faza. A revenit la Naţională şi în 45 de minute a rezolvat cazul după modelul Basarab I, la Posada, în 1330. Du-te, tu n-ai stofă de spaţiul Schengen, ţi-a demonstrat-o Olanda. Ne-a umplut poarta de goluri ca să înţeleagă întreaga Uniune că nu suntem o ţară sigură câtă vreme suntem incapabili să păzim o graniţă de 7,43 m.Ce să mai vorbim de frontierele cu  Ucraina, Serbia, Marea Neagră şi Moldova...(Bine, p-asta de la urmă trebuie s-o mutăm mai harcana, dincolo de Nistru, iar în Pontul Euxin ar putea să-şi înmoaie gânditorul de la Hamangia muşchiul ţigănesc şi obrazul scorţos)  
În urma ta, Piţurcă, nu rămâne decât infatuarea şi siluirea cu mare cruzime a limbii române. Mai ne amintim vag de cele 13 meciuri banale ca jucător la Naţională şi numărul 666 de la maşină. Despre calificări nu-i mare lucru de spus.Una au făcut-o dinozaurii generaţiei de ceva aur, iar cealaltă este rezultatul prostiei tradiţionale a unui arbitru din Grecia. Am zis Grecia? Să nu te încrezi în ei nici când îţi fac daruri de nuntă. Că îţi bagă calul troian în cort şi-ţi fură mireasa de n-o mai găseşti până-n Brazilia.
D-aia ziceam  să ne laşi în durerea noastră, că ne faci iar pocinogul chiar dacă la viitorul Campionat European nu se califică decât Andora şi Luxemburg. Şi România, dacă rămâi tălică antrenor. Ştiu că ai un serviciu bun, bani mulţi, muncă puţină, rezultate deloc, dar dă şi tu o dată în viaţă dovadă de altruism, nu mai sta la pomană.Toată lumea te-ar da afară, dar cică ai pleca cu un sac de bani. Şi care-i problema? Tu meriţi toţi banii din lume numai să ne laşi şi să te duci unde a înţărcat Satana copiii, adică la Vica Blochina, sau unde te simţi  cel mai bine.Vrem să fii fericit, ceea ce ne dorim şi nouă.
      Pe conducătorii a ceea ce numim cu generozitate fotbalul românesc, îi sfătuim să-l plătească ca să putem trăi şi noi cu speranţa că ne vom duce la următorul turneu final. Să nu se culce pe urechea aia bleagă că la un moment dat am putea fi gazde şi-n mod obligatoriu vom fi prezenţi. Cu Piţurcă antrenor putem rata şi o calificare din oficiu.


2 iunie 2014
editorial ''ARENA BUZOIANĂ''

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu