marți, 16 iunie 2015

DECEBAL-LIDER REGIONAL ÎN TIMPUL LIBER

 MOTTO: Ori suntem istorici,ori nu mai suntem!
     După ce Scorillo a înghițit gutuia, analiștii politici erau de părere că Dacia nu mai era Dacia și adevărul istoric impunea apariția cuiva care să normalizeze situația. Domițian, un tip care se credea buricul pământului, l-a trimis pe Cornelius Fuscus să cucerească Dacia și să rezolve pentru multă vreme criza economică. Criza economică a Imperiului Roman.
    Duras, regele dacilor, de-l strigau comati mai neduși la biserică ''Moș Tăgârță'' a uitat că sunt în anul 87 și că au război cu vecinii nepoftiți de la sud și nu s-a prezentat. Că am uitat să vă spun: romanii se învecinau cu cine vroiau ei, adică cam cu toată lumea.
    Norocul dacilor a fost că-n familia regelui era un nepot plecat de acasă de la naștere. Unde era gâlceava mai mare, hop și el să dea câteva bucăți , că numai așa îți făceai un renume printre tovarăși. Diurpaneus îl chema și nervos peste măsură s-a prezentat la Tapae, i-a bătut pe romani de le-a sunat coifu-n cap, le-a luat țoalele, steagurile, tot, tot, tot. Ba, ca tacâmul să fie complet, l-au mai și decedat pe Cornelius Fuscus.
     După toată trebușoara asta, romanii, care au ajuns cu chiu cu vai la Roma (deși nu înțelegem de ce, că-n mod normal toate drumurile duceau într-acolo ), au povestit cu lux de amănunte și cu lacrimi de crocodil brăzdându-le obrazul ce se întâmplase. Furia a cuprins Cetatea Eternă, mai ales că era zi de meci (Lazio- AS Roma) și veștile cutremurătoare ar fi putut afecta moralul gazdelor, indiferent care ar fi fost alea.
     Domițian căută o soluție și o găsi sub forma unui crețuliu de se dădea antrenor în Calcio. Așa că în fruntea unei solii impresionante, Mircea Lucescu o luă lent spre Dacia cu gânduri dintre cele mai bune. Pe drum se întâlni cu scriitorul, filosoful și banditul Georgică Colțos care-l anunță că între timp lucrurile se schimbaseră destul de mult pe acasă și că ar fi bine să se gândească de două ori înainte să deschidă gura o dată: ''Că ăștia nu mai respectă valorile și nici să te pui cu bulanul pe ei nu mai merge, fiindcă Postelnicu zace în pușcărie ca și Gruia, fi-su lui Baba Novac. ''
        Dar ce se întâmplase? După bătălia de la Tapae, Duras a primit un picior bine plasat în sud și a renunțat de bunăvoie la tron în favoarea nepotului Diurpaneus. Acesta, conform prezicerii lui Brucanus a intrat în istorie fără să se descalțe la ușă, a călcat-o bine în picioare pe ambele maluri ale Dunării, după care s-a instalat la Sarmizegetusa ca un belfer. A făcut și câteva schimbări nesemnificative, în sensul că și-a luat un pseudonim, Decebalus, care s-ar traduce prin ''Cel Puternic'', fiindcă dădea bine în societate și și-a mai tras și trei neveste, ca să nu se plictisească între două războaie. Că pentru el, între romani și cotoarbele sale nu era cine știe ce diferență și-i (le) trântea pe unde-i venea bine de le săreau ochii din orbite de plăcere. Numele sau renumele, cum vreți s-o luați, i s-a potrivit atât de bine, încât nimeni nu s-a încumetat să i-l schimbe până la ora redactării acestui capitol.
         Cu solii romani a fost sugestiv: ''Ăstora le tăiați capetele, pe ăștia îi schingiuiți, iar pe Mircea Lucescu trimite-ți-l înapoi la Roma să-i spună lui Domițian cât e de fraier. Asta e ultima mea vorbă pe ziua de azi'', le zise Decebal tarabosteșilor care înțeleseseră din semnul discret făcut cu sabia încovoiată spre antrenorul ''Carbidului'' că-i cazul să-i mai taie din limbă că, la origine, ăsta a fost câine și transpiră prea mult prin organul respectiv.
        Lui Domițian nu-i plăcură deloc vorbele lui Decebal, faptele săvârșite nici atât. Se înfurie peste măsură și trimise  numaidecât la  Sarmizegetusa alți soli cu și mai multe daruri. Regele dacilor îi întâmpină cu vorbe meșteșugite de le merseră drept la inimă trimișilor stăpânilor lumii, după cum se autointitulau cu emfază: ''Bă, voi romanii, ați început să-mi fiți simpatici, fira-ți ai dracului cu cine v-a trimis. Mă faceți să râd pentru a doua oară în cariera mea. Mă atrageți în păienjenișul glumelor iar eu provoc mai degrabă plânsul. Să știți că prima oară tot pe seama voastră m-am hlizit, după papara de la Tapae. În sfârșit, să nu credeți că sunt țigan, spuneți-i împăratului că sunt de acord cu pacea impusă de el, cu mici corecturi. Adică, primesc paralele voastre dacă dublați suma și nu vă mai atac dacă-mi trimiteți arme și cincisprezece mii de specialiști, de preferință ingineri. De profesori n-am nevoie, că la noi învățământul e la pământ și acolo vreau să rămână. De asemenea, primesc și celelalte daruri de preț, dar mai am două condiții fără de care pacea nu-i posibilă. Prima: vreau să-mi trimiteți în fiecare luni casetele video cu meciurile lui Inter că-l urmăresc pe Mutu cum trage și la poartă și pe nas. A doua - notează, romanule, că și așa sunteți neam de scribălăi - doresc să nu vă-nghesuiți prea tare la Ramona Bădescu, că-i fată curată ,geto-olteancă de-a noastră din popor și nu vreau s-o stricați. Că vă știu eu pe voi, latinii, sunteți aproape la fel de porci ca și noi când e vorba de muieri. Numai că de voi e mai mult gura, pe când noi suntem oamenii faptelor, nu glumă. Reflecția asta de la sfârșit să n-o mai notezi romanule, că vreau s-o bag pe Facebook. Și oricum n-am chef de procese de calomnie. Eu sunt făcut să-mi petrec viața pe câmpul de luptă , nu prin tribunale. Și cu asta închei spiciul de astăzi că am de făcut după amiază câteva expediții de jaf ,iar mai pe seară, vreo două cuceriri la balul de la curte. Totuși, să nu uit: nu mi-l mai trimiteți pe cap pe Tettius Iulianus că mi-e profund antipatic și n-are decât simțul omorului''
Bibliografie
           Întâlnirea prin care Decebal a devenit client al paralelor romane a fost dezbătută de mama heroină Zgabriela Purceanu Fierea și Cristian Fludor Popescu la tocșoul ''Oștirea zilei''. Foarte percutant, cel mai cunoscut editorialist SF din acea vreme, care scria încă de atunci despre zilele de acum, a concluzionat că Decebal i-a făcut praf pe toți românii, pardon, romanii. Regele, care era tot mai preocupat de propria imagine în ochii damelor de companie, s-a făcut foc și pară că nu se adăugase și sintagma ''pulbere'' și a luat următoarele măsuri în ceea ce-i privește pe cei doi liber-rumegători,cu temperamente atât de diferite: astfel, pe Zgabriela a însărcinat-o încă o dată să se ocupe de imaginea lui Gudur Isărescu, care oricum trăiește în lumea banilor lui și n-are de ce să-l vadă ceilalți altfel decât e, iar domnului Fludor i-a dat un gând unde omu fără țiglă pe casă poate să scrie ori de câte ori îl doare cutia ucraineană.

Promoușăn
Despre ce s-a întâmplat cu Decebal, ba și cu Dacia însăși, o să afli în episodul următor. E deranj mare, s-a lăsat cu vărsare de sânge, că la Roma a venit împărat un tip din Sevilla care avea boală pe daci încă din 86 când în cârdășie cu germanicii reprezentați de unul Helmut Dukadam, le-au luat Cupa Campionilor Europeni. Vă avertizez: cei care n-aveți 18 ani nici să nu deschideți calculatorul că virușii istoriei e mortali 
30 noiembrie 1999

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu